Jak zrobić napoleonkę

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

Kuchnia - Desery

Ocena użytkowników: / 21
SłabyŚwietny 

Nie wiesz jak zrobić napoleonkę? Kasia nadesłała przepis, który każdy może łatwo wykonać we własnej kuchni.

Najtrudniejszym elementem wykonania pysznych napoleonek jest zrobienie dobrego ciasta francuskiego. Ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam napoleonki z gotowego ciasta francuskiego, które można kupić w sklepie.

 

Ciasto francuskie ze sklepu.

 


Ciasto francuskie rozciąć na dwie połówki i położyć na blachę wyłożoną pergaminem. Roztrzepać jedno jajko i posmarować nim rozłożone ciasto. Można do tego użyć pędzelka. Następnie dobrze jest ponakłuwać ciasto widelcem dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste po upieczeniu. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do ponad 200 stopni celsjusza. Piec przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złocistej barwy.

W czasie pieczenia można przygotować krem. Koniecznie trzeba użyć mąki ziemniaczanej, dzięki czemu napoleonka nabierze prawdziwego, budyniowego smaku. Oto składniki na krem do napoleonki:

  • 2 łyżki (ok. 4 dag) mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru (ok. 25 dag) cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • jedną łyżkę (ok 2 dag) masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko.

Ubić jajka z żółtkiem a następnie wlać je do zmieszanej mąki i cukru i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy do niego powoli wymieszane wcześniej składniki (mąkę z cukrem i jajkami). Musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu by nie powstały grudki. W czasie mieszania wszystko powinno zgęstnieć aż do otrzymania budyniowego kremu.

Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, wystudzonym tez kremem należy posmarować jedną warstwę, a następnie przykryć drugą warstwą upieczonego ciasta, odwracając ją spodem do góry (będzie ładniej wyglądać).

Napoleonki kroimy w kwadraty o bokach ok 5cm i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze (10)
10 sobota, 15 lutego 2014
...
Napeleonka wyszła mi znakomicie! Jest Przepyszna!
9 niedziela, 24 lutego 2013
amator
trzeba monitorować proces pieczenia zaglądając przez szybkę do piekarnika i z rozmachem nakłuwać widelcem tworzące się poduchy, dobrze to wychodzi przy termoobiegu (dzisiaj pierwszy raz w życiu przygotowywałem napoleonki i wyszły świetnie, żona na początku kpiła, ale potem razem z dziećmi się zajadała), pozdrawiam
8 niedziela, 04 marca 2012
Ola
Witam, właśnie jestem po próbie upieczenia napoleonki i efekt końcowy mnie nie zachwyca... Ciasto francuskie baaardzo wyrosło i zrobiły się z kwadratów poduszki... A napoleonka ma ciasto płaskie i zwarte. Pytanie jak to osiągnąć? Ma ktoś pomysły?
7 poniedziałek, 26 grudnia 2011
Ewelina
Jeśli chodzi o krem to jest z identycznych składników jak krem do karpatki. Ja mam zdecydowanie prostrzy sposób. 4łyżki mąki tortowej, 4łyżki mąki ziemniaczanej, jedno żółtko, zapach waniliowy, szklanka cukru, litr mleka 3,2% i dwie kostki masła.wszystko miksuje mikseremw misce a potem wlewam do garnka na małym ogniu. co jakiś czas miksuję mikserem w garnku. krem jest gładki i bez grudek.
6 czwartek, 02 czerwca 2011
Monika
nie jest takie skomplikowane, jak sie na pierwszy rzut wydaje. To prawda ,ze trzeba mu poswięcić nieco czasu, ale satysfakcja murowana. Przepisy wraz z instrukcjami na video sa na kilku portalach kulinarnych, próbowalam i mi wyszło.
5 sobota, 19 lutego 2011
trojak-2
oj ciężko w domowych warunkach robi się ciasto francuskie i robi się je prawidłowo ponad 24 godziny bo musi sporo odpoczywać, a w cukierniczych warunkach nie każdy cukiernik zrobi dobrze francuza, który się nie poci i nie kurczy.
4 wtorek, 31 sierpnia 2010
Izabela

Do czego wykorzystujemy masło?

3 wtorek, 15 grudnia 2009
Ewa
3/4 litra mleka zagotować z cukrem pudrem.
miksujemy razem: 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy.
dodajemy do zmiksowanej masy 3 łyżki czubate mąki zwykłej i 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej i znów miksujemy.
Jak wyjdzie za gęste to dodajemy połowe przygotowanego mleka z cukrem. Pozostałą część mleka podgrzewamy, dodajemy do niego masę, i mieszamy aż zgęstnieje.
Przekładamy ciasto francuskie kremem i gotowe napoleonki koniecznie wstawiamy do lodówki, wtedy nabiorą smaku.
Smacznego!
2 poniedziałek, 07 grudnia 2009
ALA
tylko widziałam gdzieś że można jeszcze dodać trocha prawdziwej wanilii do kremu by miał intensywniejszy smak. Ale jak kto woli, ja uwielbiam wszystkie napoleonki!!!
1 sobota, 05 grudnia 2009
S.
Przydałby się jednak przepis na samodzielnie zrobione ciasto francuskie. W końcu jak robić to w całości samemu.
pozdr.

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz: