Najnowsze komentarze, kategoria: "Desery"

Jak zrobić gofry?

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

Kuchnia - Desery

Ocena użytkowników: / 79
SłabyŚwietny 

Smakoszom gofrów polecam przepis na całkiem dobre i chrupiące gofry.

Potrzebne nam będą na ciasto następujące składniki:

  • 500 gram mąki,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 gram cukru, najlepiej cukru pudru,
  • 100 gram margaryny,
  • 3 jaja kurze.


Do mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dodajemy margarynę oraz jaja i znów mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko i wodę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Konsystencja ciasta powinna być dość płynna. Rozgrzewamy gofrownicę na maksa i gdy jest gotowa nalewamy do niej porcje ciasta. Pieczemy kilka minut aż gofry będą złotego koloru. Gotowe! Smacznego!

Często są pytania jak zrobić gofry by były chrupiące. Tu szczególnie polecam dobre firmowe gofrownice, gdyż tania chińszczyzna często słabo grzeje i gofry nie wypiekają się prawidłowo. Po pieczeniu w dobrej gofrownicy (np. Philips czy Rowenta) o wystarczającej mocy uzyskamy efekt chrupiących gofrów.

Nadesłała Ania

Komentarze (11)
11 niedziela, 12 stycznia 2014
lol
Te gofry są super
10 czwartek, 09 sierpnia 2012
Gall Anonim
G.. prawda. Gofrownica nie zawsze ma znaczenie -,- Nawet takie chińskie są nie raz lepsze od Philips'a -,-
9 czwartek, 05 kwietnia 2012
Melody Nu
A ile wyjdzie z tego porcji? :O
8 czwartek, 08 grudnia 2011
Tata xd
Dobre goferki poleca! Tata xd psychol
7 sobota, 05 listopada 2011
martyna
moze bzc maslo zamiast margaryny
6 niedziela, 28 sierpnia 2011
kamka
Rewelacja :)
5 czwartek, 25 sierpnia 2011
Arek
Trzeba podgrzać margarynę?
;]
4 niedziela, 10 października 2010
L.A ;**********
Dzieki,super wyszly =]
3 sobota, 18 września 2010
Słodsze :)
Ja to zawsze uwielbiałam słodkie ciasto oraz czekoladowe gofry były pyszne .. ! dodajcie do mieszanki 5 łyżek cukru oraz jedną malutką pudruu. lub kakao 2łyżki gorzkiego oraz 4łyżki słodkiego mówię wam pycha!
2 piątek, 20 marca 2009
vera
Spróbujcie dodać do ciasta zamiast zwykłej wody, wodę gazowaną. Dodatkowo spulchni ciast. Polecam!
1 czwartek, 19 marca 2009
E.
Aby były bardziej chrupiące, można wcale nie dawać mleka do ciasta tylko samą wodę.

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz: