Jak zrobić ciasto W-Z (słynna WuZetka)

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

Kuchnia - Desery

Ocena użytkowników: / 77
SłabyŚwietny 

Dziś  polecam przepis na zrobienie słynnego warszawskiego ciastka W-Z (WuZetki).

W-Zetka jest super tania i super łatwa w przygotowaniu. Polecam więc ją nawet początkującym amatorom ciast.

Na początek potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 jajka całe,
  • 1/2 margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki dżemu,
  • 2 łyżki kakao;

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmieszać a następnie zmiksować. Następnie dodawać na przemian trochę mleka trochę mąki wymieszanej z sodą, w następujących ilościach:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki plus łyżka sody
Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej przygotowane ciasto. Piec 40 minut w piekarniku 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie warstwy, tak by powstały dwa cienkie placki. Przecięcie ułatwi długi, ostry nóż.

Przygotowanie kremu:

Potrzebujemy 1 dużą śmietanę oraz pół szklanki cukru. Składniki należy zmiksować i zalać rozrobioną żelatyną tak by stężała śmietana. Przełożyć ciasto powstałą masą śmietanową. Do masy śmietanowej można dodać wydrylowane wiśnie co nada naszej W-Z wyśmienitego smaku i szlachetnego wyglądu. Na koniec koniecznie polecam zrobienie polewy czekoladowej, która dopełni całości.

Nadesłała Agnieszka

Komentarze (25)
25 piątek, 29 marca 2013
Landryn
Całe szczęście Pani napisała, że ostry nóż ułatwi przekrojenie ciasta, dziekuje.
24 niedziela, 02 grudnia 2012
toga
Mi zawsze wychodzi, choć niektórzy twierdzą inaczej ale pewnie coś źle robią.
wz
23 sobota, 01 grudnia 2012
ddf
super
22 piątek, 30 listopada 2012
Tajemnicza
Rozwala mi się a robię wszystko zgodnie z przepisem.Ten przepis się nie nadaje ;/.Nie polecam.
21 poniedziałek, 22 października 2012
Basia
To może ja odpowiem na pytania, bo jak widać autorka się nie kwapi. Żelatyna jest w ogóle nie potrzebna, ciasto w lodówce postoi 2 dni i nic mu nie będzie. Śmietana powinna być tzw "tortowa" czyli 36%. Co do sody, na dwie szklanki mąki powinny być dwie płaskie łyżeczki do herbaty, bądź jedna płaska łyżka do zupy.
WZ
20 wtorek, 17 lipca 2012
;]
Widziałam to ciasto w cukierni wyglądało apetycznie , więc postanowiłam je zrobić i wyszło super ;P POLECAM
z
19 czwartek, 28 czerwca 2012
Krzysztof
niestety ale tak niedokładnego przepisu już dawno nie czytałem
18 piątek, 13 kwietnia 2012
Marek
łyżka czy łyżeczka sody ???
wz
17 niedziela, 29 stycznia 2012
Maniek
Ludzie , jak wy pytacie jaka ma być śmietana albo ile żelatyny to dajcie spokój , idźcie do sklepu kupić.
1
16 czwartek, 22 grudnia 2011
małgośa ślusarska miłosz
dlaczego niema odpowiedzi na komentarze
wz
15 sobota, 22 października 2011
justyna
Ile porcji będzie
14 sobota, 22 października 2011
Koma
A jak duża blacha powinna być? BO są różne wymiary.
13 środa, 24 sierpnia 2011
Tori
Ta śmietana to ma być zwykła, 18 % ?
w-z
12 środa, 03 sierpnia 2011
Wonka
Robiłam z mężem o 23 w nocy:D wyszła pierwsza klasa:) Polecam:)
wz
11 sobota, 05 lutego 2011
Lila
Robię drugi raz- ten przepis był moim pierwszym ciastem, które upiekłam (miałam ok. 13 lat).
wz
10 piątek, 28 stycznia 2011
patrycja
wuzetka jest pyszna
;)
9 piątek, 28 stycznia 2011
natalia
zrobitam ciasto z ziemie
8 niedziela, 23 stycznia 2011
Zenia Eugenia
mam nadzieję że proszek do pieczenia nie jest potrzebny
w-z
7 piątek, 24 grudnia 2010
zuza
nie umiem piec ale to ciasto zawsze mi wchodzi i zachwyca gości:))
wz
6 poniedziałek, 20 grudnia 2010
marcin
zaraz zrobię !!!!!!!!!!!!!
5 środa, 29 września 2010
XX
Co do żelatyny, to ja zawsze daje na oko ze 2-3 łyzki. Więcej dasz, mocniej stężeje :)
wz
4 wtorek, 28 września 2010
kina
A ile tej żelatyny kochana, ja musze mieć czarno na białym napisane żeby mi coś wyszło:-)
3 piątek, 20 listopada 2009
Justa
zaraz zrobie :):)
Myśle że bedzie pyszne
2 czwartek, 19 listopada 2009
kinia

Zdecydowanie polecam wuzetkę z wiśniami, dodają niezapomnianego smaku temu ciastu, normalnie wiśnia w czekoladzie to jest to!

wz
1 środa, 01 kwietnia 2009
Agnieszka
zawsze wychodzi!!!!!!!

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz: