Jak zrobić piwo domowe? Warzenie piwa w warunkach domowych.

Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

Kuchnia - Napoje i drinki

Ocena użytkowników: / 139
SłabyŚwietny 

Przyzwyczaiłeś się do smaku piwa ze sklepowej półki i chcesz odmiany? Co myślisz o piwie zrobionym przez Ciebie wg Twoich upodobań smakowych? Może czas pomyśleć o własnoręcznym uwarzeniu piwa?

W dzisiejszych czasach, gdy rynek opanowały wielkie, przemysłowe browary, domowe warzenie piwa może być sposobem na przygotowanie własnego smaku  piwa, innego niż dostępny w sklepach. Domowe warzenie piwa może też być małym hobby dla niejednego smakosza złocistego trunku.Piwo domowe

Podstawowymi surowcami do produkcji piwa są:

  • jęczmień,
  • chmiel,
  • woda;
Jednakże bezpośrednie przygotowanie z nich piwa w warunkach domowych byłoby dość skomplikowane w porównaniu z inną dostępną metodą. Najprostszym sposobem zrobienia piwa w domowych warunkach jest zakup tzw. brewkit'a. Często jest do nich dołączona szczegółowa instrukcja warzenia piwa w domowych warunkach. Zestaw powinien zawierający fermentator, przyrządy do kontroli jakości piwa, środki dezynfekcyjne oraz zestaw słodu, chmielu i drożdży. Najtańsze kosztują ok. 100zł i pozwalają na uwarzenie ok. 10-20 litrów piwa. Fermentator kupujesz jednak tylko jeden raz, tak samo przyrządy (areometr - przyrząd do mierzenia zawartości ekstraktu, kapslownica), tak więc kolejne warzenie będzie już sporo tańsze, gdyż będziesz potrzebować jedynie zestawu koncentratu słodowego i chmielowego oraz drożdży i cukru. W sklepach zajmujących się sprzedażą koncentratów do domowej produkcji piwa, znajdziesz te rzeczy w cenach już od ok. 50zł za składniki pozwalające na warzenie piwa w ilości ok. 20 litrów. Cena będzie więc w tym przypadku dużo atrakcyjniejsza niż ceny piw na sklepowych półkach.

W procesie domowego warzenia piwa rozróżnia się kilka faz, są nimi:

  • przygotowanie fermentatora - mycie i dezynfekcja, (potrzebny czas 10 min),
  • przygotowanie zacieru - czyli zaczynu do fermentacji ze składników w brewkit'cie (koncentrat, cukier, drożdże, woda), (45-60 min),
  • fermentacja w fermentatorze (beczce), (ok. 7 dni),
  • rozlew do butelek, (30-60min),
  • leżakowanie (dojrzewanie), (minimum 3-4 tygodnie);

Gotowe piwo, jeśli zachowaliśmy wszelkie zasady czystości, można przechowywać nawet do dwóchButelka na piwo lat w butelkach. Czasami można nabyć w sklepach fajne butelki na zamyczkę - specjalny korek na sprężynującym drucie. Kiedyś piwo sprzedawało się tylko w takich butelkach nim kapsle wyparły je na dobre. Jednak do przechowywania naszego piwa własnej produkcji, można pokusić się o zdobycie takich atrakcyjnych butelek. Może nawet uda nam się znaleźć oryginały u dziadka na strychu. Pamiętać tylko należy by butelka została dobrze umyta i wysterylizowana wrzątkiem.

Na rynku dostępnych jest kilka znanych marek produkujących koncentraty do domowego warzenia piwa. Popularny jest polski WES, australijski COOPERS, a także Muntons, Harvest, Milestone czy EDME.

Domowe warzenie piwa, tak jak gotowanie, jest prawdziwą sztuką i czasem potrzeba wiele prób i eksperymentów z doborem proporcji składników, czasów i temperatur aż uda nam się osiągnąć efekt, który podbije nasze podniebienie.

Wszystkim domowym browarmistrzom życzymy powodzenia w warzeniu piwa!

Więcej o piwie możesz znaleźć na stronach Wikipedii.

 

Komentarze (34)
34 niedziela, 28 kwietnia 2013
adam
piwo się warzy (od waru) a nie waży od wagi)
33 piątek, 01 lutego 2013
Janusz
No niby piwo z brewkita to nie jest 100% natural ale nie jest też takie koncernowe zapraszam na http
Bo w piwie z brewkita liczy się też sama radość z tworzenia :)
32 niedziela, 20 stycznia 2013
mm
Najprostszym sposobem zrobienia piwa w domowych warunkach jest zakup tzw. brewkit'a - Bzdura. To jest to samo co zakup piwa w sklepie. tylko od zakupu do wypicia trzeba poczekać dwa miesiące. Nonsens.
31 niedziela, 11 listopada 2012
ewa
idziemy do przodu.dawniej kazdy potrafil pedzic bimber.teraz piwo.to tez nauka.i mozna poczestowac przyjaciol.
30 środa, 31 października 2012
Pan Sebastian
Szukam domowego sposobu na robienie piwa a tu znajduję: "Weź se brewkita i zrób wg instrukcji"
29 niedziela, 21 października 2012
jurus
Witam.Formalnie zakochalem sie w domowym piwie fakt ze jestem na etapie gotowca z puszki ale uwazam zeby dojsc do perfekcji to trzeba zaczac od rzeczy prostych i fakt kumple ktorych czestowalem swoim produktem pierwsze pytanie ile ma procent to odpowiadalem tak wiecie ze pije tylko piasta mocnego cztery piwka i sruba tutaj jest tak samo cztery i sruba pozdrawiam
28 środa, 15 sierpnia 2012
AS PiStolet
Jak ktoś mi pisze Łomża albo Strong że to dobre piwo to sikam ze śmiechu. Spróbuj w Omercie w Krakowie piw Brew Dog a poznasz prawdziwe piwo. Zresztą sam możesz zrobić ale przez zacieranie bo z puszek to szajs. Sam zrobiłem piwo IPA przez zacieranie i wyszło boskie - takie jak z Brew Dog. Dziś zacieram Irish Red Ale. Przepisy? Kup zestaw do zacierania i zestaw surowców a tam znajdziesz przepisy. Bo co tu dużo gadać - do roboty. Sensu nie ma podawanie przepisów jak ktoś nie ma sprzętu.
27 czwartek, 26 lipca 2012
piwsko
ja tam walnę sobie stronga dwusłodowego i jestem w raju :d
26 niedziela, 21 sierpnia 2011
Alka
Obok mojego domku rosnie chmiel . Czy ktos mi poda przepis na zrobienie piwa z chmielem ktory trzeba dopiero zerwac ?
25 wtorek, 02 sierpnia 2011
ST 80
e tam najlepsze ,to zwyczajnie zrobić woda cukier 10 dkg drożdzy na 5 liter dodać troche chmilu by przypominało piwo postawic w ciepłe miejsce na dwa tygodnie , i komsumcja że chej 4 szklaneczki i łóżeczko polecam,,,
24 czwartek, 21 lipca 2011
JARKO
Ile kosztuje cały zastaw do przygotowania piwa? Chodzi mi również o substraty. Tak aby za pierwszym razem wyszło z 20l piwska?
23 poniedziałek, 27 czerwca 2011
Piwowar :)
Ja bym chciał zrobic piwko takie jak
Kssztelan nie pasteryzowany Mmmmm Pychotka ;D
22 czwartek, 16 czerwca 2011
max
najlepsze piwko Foxik 7.6%
21 wtorek, 22 marca 2011
Łukasz
Chciałbym zrobić piwo nie z koncentratu. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak przygotować słód i chmiel do warzenia piwa? I jakie inne składniki można dodawać do piwa?
20 sobota, 12 marca 2011
slaw
proszę o dokładny przepis na piwo łącznie z czym procesie technologicznym i w czym się to robi
19 sobota, 29 stycznia 2011
leon
łomża niepasteryzowane
18 poniedziałek, 13 grudnia 2010
teusz
łatwo się napić a trudno zrobić ;D
może zjedzenie chmielu kopnie nie próbowałem aczkolwiek kilka osób mi polecało.pozdrawiam.
17 piątek, 05 listopada 2010
Marek
A w kicie jest chemia ktora konserwuje zeby sie ten kit nie zkicil chodzi mi o prawdziwe piwo domowe od A do Z i tu jest cisza
Jesli tylko trzy rzezcy potrzeba to jaki problem
16 środa, 24 marca 2010
Rysio z Klanu

Jest pyszne i nawet Maciuś lubi jedną butelkę czasem do szkoły zabrać.

15 środa, 10 marca 2010
Joanna
Bardzo lubię i bawi mnie robienie własnych trunków. Uwielbiam robić wina, śliwowicę i jak wino nie wyjdzie to winiak. Bardzo chciałam zrobić własne piwo, były próby z gotowcami czyli brewkity, ale nie o to mi chodziło, robiłam podpiwek z paczki ale mi nie wychodził, miał za dużo gazu. Zrobiłam 2x w szklanych butelkach, poprostu je rozsadził, zrobiłam w plastikowych był nie do picia . Bardzo proszę o podpowiedź jak zrobić samodzielnie piwo i podpiwek czy musi być specjalny jęczmień?
14 poniedziałek, 08 marca 2010
wywrotowiec

Polecam warzenie z surowców. Brewkity są dobre na 1. raz. To jak z liofilizowanymi gotowcami: szybko, łatwo, bez kontroli. Stanowczo odradzam glukozę/sacharozę.Efekt może zniechęcić do kontynuacji. Ekstrakt mocno podwyższa jednak koszty. Z resztówek wód wysłodkowych oraz chmielin robię podpiwek. Wspomniana w komentarzach szanowna seniorka robiła ten napój, tyle że pewnie raczej z prażonego zboża. Pracy z gotowcami jest mało. Rozcieńczyć wodą, dodać czysty ekstrakt/cukier, gotować z 10 minut, przelać do zdezynfekowanego wiadra, uzupełnić wodą, przy 20-25*C dodać drożdże. Po 7 dniach butelkować z 4g gluk./ekst. Pić po tylu tygodniach, ile ekstraktu pocz. Ps: Bez nieporozumień; w piwie domowym chodzi o smak, nie %. Biorąc to pod uwagę szybko stwierdziłem, iż w Polsce tzw. kultury picia nie ma. Pierwsze, lub jedno z pierwszych pytań, które słyszę to ilość %. Porażka. Zachęcam wszystkich ciekawych, świadomych i życzę sukcesów.

13 wtorek, 09 lutego 2010
Ciekawy
Proszę o kontynuację tematu i więcej szczegółów dotyczących ważenia piwa nie zwracając uwagi na niedorozwinięte wypierdy.
12 sobota, 23 stycznia 2010
Jeży
Najlepsze moim zdaniem jest karpackie 9% super mocne.Nie zle wali w beret i za maŁE pieniadze mozna sie ostro przechlac hehehe
11 wtorek, 05 stycznia 2010
Staszek. 5 stycznia 2010
Wspólnie z zięciem Mariuszem zacząłem właśnie warzenie piwa w/g receptury "biowin". Brzeczka chodzi jak zwariowana. Polecam. Na zdrowie.
10 poniedziałek, 30 listopada 2009
gościu

Każdy ma swój ulubiony smak piwa. Mi w pamięci pozostało piwo własnej roboty jakie robiła kiedyś moja babcia. Nie znam przepisu, zabrała go do grobu :( i niestety nie wiem jak zrobić piwo by było takie jak tamte kiedyś. Może to smak piwa, a może młodości.. Pozdrawiam

9 piątek, 23 października 2009
Kuba
żal mi was nobki

na każdą stronę co wejdę to pisze Tibia
8 czwartek, 08 października 2009
gracz
tibia nawet 15 lat temu nie rządziła
7 sobota, 03 października 2009
podajcie gdzie można kupić sprzęt do robienia piwa?
podajcie gdzie można kupić sprzęt do robienia piwa?
6 czwartek, 01 października 2009
Dr.House
Macie dawać tu komentarze o piwie i czy jest prawidłowo zapisane a nie o tibi tibia jest do [CENZURA]!
5 czwartek, 23 lipca 2009
AROS
PO PIERWSZYM WYMIĘKŁEM
4 środa, 15 lipca 2009
dzery
idę warzyć dzerowe jasne
3 niedziela, 12 lipca 2009
CS
tibia smierdzi fagasie
2 czwartek, 02 lipca 2009
GM Polo
Tibia rządzi
1 środa, 27 maja 2009
Kacper
hahahahahhahaa

Dodaj swój komentarz

Imię:
Temat:
Komentarz: