Drukuj
Kategoria: Desery
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Dziś  polecam przepis na zrobienie słynnego warszawskiego ciastka W-Z (WuZetki).

W-Zetka jest super tania i super łatwa w przygotowaniu. Polecam więc ją nawet początkującym amatorom ciast.

Na początek potrzebne nam będą następujące składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmieszać a następnie zmiksować. Następnie dodawać na przemian trochę mleka trochę mąki wymieszanej z sodą, w następujących ilościach:

Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej przygotowane ciasto. Piec 40 minut w piekarniku 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie warstwy, tak by powstały dwa cienkie placki. Przecięcie ułatwi długi, ostry nóż.

Przygotowanie kremu:

Potrzebujemy 1 dużą śmietanę oraz pół szklanki cukru. Składniki należy zmiksować i zalać rozrobioną żelatyną tak by stężała śmietana. Przełożyć ciasto powstałą masą śmietanową. Do masy śmietanowej można dodać wydrylowane wiśnie co nada naszej W-Z wyśmienitego smaku i szlachetnego wyglądu. Na koniec koniecznie polecam zrobienie polewy czekoladowej, która dopełni całości.