Drukuj
Kategoria: Desery
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Jak zrobić samodzielnie tabliczkę czekolady? Istnieje wiele sposobów na zrobienie czekolady.
Przepis, który tu załączam jest efektem wieloletniej praktyki, a co za tym idzie, gwarancją na to, że czekolada jest pyszna.

Potrzebne składniki:
1 opakowanie mleka w proszku,
1 kostka masła,
3 szklanki cukru,
0,5 szklanki wody,
5 łyżek kakao,
kruche herbatniki,
ulubione bakalie.

Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło.
Dodaję cukier, wodę i kakao.
Wszystko należy dokładnie wymieszać i zagotować.
Połączone ze sobą składniki odstawiam i intensywnie mieszając bardzo powoli dodaję mleko w proszku.
Do jednolitej masy wsypuję pokruszone herbatniki oraz dodaję bakalie.
Ponownie wszystko wymieszam.
Gotową masę wylewam do formy z płaskim dnem.
Wierzch czekoladowej masy musi być dokładnie wyrównany.
Fajnie jest, gdy spód foremki zostanie wyłożony folią spożywczą, wówczas wyciągnięcie czekolady nie będzie stanowiło żadnego problemu.
Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Masa musi zrobić się wystarczająco twarda.
Gotową czekoladę dzielę na dowolne kawałki.
Przygotowane porcje wkładam do małych papilotek i dekoruję według własnego uznania.
Smacznego:)