Kategoria: Desery

Przedstawiamy przepis na pyszny sernik cytrynowy. Ma on bardzo lekką konsystencję przypominającą delikatny mus, który już po jednym kęsie na długo zostaje w naszej pamięci. Jak sama nazwa wskazuje, sernik jest ciastem, w którym główna rola należy do SERA.

Dawniej, kobiety na wsi same wyrabiały twaróg. Dzisiaj tradycja ta zanika, a szkoda.W niewielu domach ludzie mają czas, a przede wszystkim chęci, by poświęcać swą uwagę domowym produktom. Półki w sklepach uginają się od ilości urozmaiconego towaru. Ludzie przyzwyczaili się do wygody. Niektórzy z nas twierdzą, iż smak wyrobów naturalnych nie jest satysfakcjonujący, nie odpowiada naszym preferencją.

Zbyt bardzo przyzwyczailiśmy się do wyrobów przetworzonych, modyfikowanych. Czym tak naprawdę jest twaróg, produkt, o tak wszechstronnym zastosowaniu? Znamy go pod inna nazwą, jako ser biały.
Wyrabia się ze skwaszonego mleka, które podgrzewa się do odpowiedniej temperatury, pamiętając jednocześnie o tym, by go nie zagotować. Temperatura wrzenia powinna być wartością maksymalną. Powstała masa jest studzona i odcedzana.

Ot..... i tak to się odbywa;)
Biały ser jest produktem lekkostrawnym. Ma w sobie dużo wartościowego białka. Najlepsze są sery twarogowe półtłuste. Nie wybierajmy tych o najniższej zawartości tłuszczu, gdyż pozbawione są one całkowicie witaminy D.

Poniżej przepis na wyjątkowy sernik.

Składniki - spód:
250g herbatników,
125g masła.
Sposób przygotowania spodu:
Kruszę herbatniki i mieszam z roztopionym masłem.
Powstałą masę rozprowadzam na dnie formy, tworząc niewielki rant.
Starannie dociskam łyżką.
Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki - masa serowa:

1kg twarogu półtłustego - mielonego 3 razy!
220g cukru,
300 ml. śmietany kremówki,
5 jajek,
70g mąki ziemniaczanej,
3 łyżki soku z cytryny,
ekstrakt waniliowy,
cukier waniliowy,
0,5 łyżeczki soli.


Sposób przygotowania:
Ser i cukier ucieram  na puszystą masę. Dodaję żółtka, sok z cytryny, mąkę,sól, cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dokładnym wymieszaniu składników, do masy wlewam lekko ubitą kremówkę. Ponownie mieszam. Ubijam białka na sztywną pianę. Delikatnie łączę ją z pozostałą częścią masy serowej. Wyjmuję z lodówki blaszkę z wyłożonym spodem i wylewam na niego utarty ser. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170C. Piekę całość ok 1 - 1,5h.

Rada:
Po upieczeniu, cisto należy studzić w lekko uchylonym piekarniku, by nie opadło.
Przed podaniem, warto wstawić je do lodówki.