Przepis na kurczaka w piwie nadesłała Agata. Polecamy sprawdzić czy wychodzi ;) skonsumować i... podzielić się z nami komentarzem.
Składniki:
- 6-8 kawałków kurczaka, najlepiej udka lub podudzia
- pół litra piwa
- 40 deko pieczarek
- 1/2 małego słoika marynowanej cebulki
- 100ml śmietany 22%
- dwie łyżki musztardy
- trochę masła
- pieprz
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka najlepiej udka obsypać świeżo zmielonym pieprzem i obsmażyć na maśle. Następnie należy przełożyć je do głębokiego garnka, zalać pół litrem piwa i dodać ok 40 dkg pokrojonych pieczarek. Dodajemy 1/2 słoika marynowanej cebulki perłowej i dwie stołowe łyżki musztardy.
Całość gotujemy ok 40 minut na małym ogniu, a na koniec jak kurczak będzie miękki, należy dodać 100ml gęstej śmietany 22%, dobrze wymieszać.
Danie smakuje wspaniale! Sprawdzone! Polecam!