Szukaj

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Odmian pizzy istnieje bardzo wiele, każdy znajdzie coś dla siebie. W zależności od gustu i potrzeby chwili możemy użyć praktycznie wszystkiego co mamy pod ręką i położyć to na... ciasto. I właśnie tu zaczyna się problem - jak zrobić ciasto na pizzę?

Zazwyczaj mamy jakiś utrwalony smak z dobrej pizzerii i chcąc go naśladować kombinujemy z przepisem by był on jak najbardziej zbliżony do oryginału. Poniżej przedstawię mój sposób na ciasto na pizzę.

Przepis na ciasto na pizzę typu puszyste i grube.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki wody,
  • szczypta soli i cukru.

Drożdże należy rozpuścić w 3/4 szklanki ciepłej wody, odstawić na kwadrans. W tym czasie przesiać mąkę, dodać do niej łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Ciasto można wyrabiać na desce lub w misce. Do przesianej mąki wlewamy zawartość szklanki z drożdżami, dodajemy 4 łyżki oleju i wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche i kruszy się, należy dodać odrobinę wody, jeśli ciasto klei się do rąk i blatu - dodajemy odrobinę mąki. Konsystencja po wyrobieniu musi być taka, by ciasto stanowiło jedną masę, nie kruszyło się i nie kleiło do rąk ani deski. Przygotowane ciasto na pizzę odstawiamy do wyrośnięcia, powinno nawet podwoić swoją objętość. Z ciasta formujemy płaski placek wielkością dostosowany do blachy, na której będziemy wypiekać pizzę, a następnie dekorujemy wg uznania. Najlepiej najpierw poprószyć go drobno pokrojonym serem mozarella (ewentualnie tartym serem żółtym), a dodatki układać na warstwie sera co zapewni nam efekt ciągnięcia się sera podczas konsumpcji. Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut i pieczemy w temperaturze 180°C. Pizza powinna być puszysta i miękka.

Smacznego!