Szukaj

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Na Wielkanoc polecam pyszny sernik z rodzynkami. Przepis na sernik otrzymałam po latach od... teściowej. Polecam!

Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg sera białego mielonego trzykrotnie,
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 budyń waniliowy albo śmietankowy,
  • garść rodzynek,
  • opakowanie skórki pomarańczowej,
  • 1/2 zapachu pomarańczowego,
  • opakowanie herbatników lub biszkoptów.

Zapowiada się ciekawie, prawda?

Sposób przygotowania sernika:

Cukier należy ubić z żółtkami i margaryną, dodać ser, najlepiej twaróg półtłusty, dodać budyń, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową i wlać zapach pomarańczowy. Rozmieszać składniki, a następnie zmiksować masę serową do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubić pianę z białek i na koniec dodać ją do sera i wymieszać. Ważne jest by to zrobić delikatnie, tak by piana zachowała swoją puszystość. Tortownicę posmarować masłem, położyć gęsto ciastka, tak by tworzyły spód ciasta. Najlepsze są okrągłe biszkopty lub herbatniki szkolne. Wyłożyć na ciastka przygotowaną masę serową. Wygładzić delikatnie z góry. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Sernik na Wielkanoc

 

Sernik jest super! Jeżeli lubisz to możesz zrobić polewę, wtedy to będzie sernik z polewą;) Najładniej komponuje się z czekoladową.