Smakoszom gofrów polecam przepis na całkiem dobre i chrupiące gofry.
Potrzebne nam będą na ciasto następujące składniki:
- 500 gram mąki,
- szklanka mleka,
- szklanka wody,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 gram cukru, najlepiej cukru pudru,
- 100 gram margaryny,
- 3 jaja kurze.
Do mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dodajemy margarynę oraz jaja i znów mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko i wodę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Konsystencja ciasta powinna być dość płynna. Rozgrzewamy gofrownicę na maksa i gdy jest gotowa nalewamy do niej porcje ciasta. Pieczemy kilka minut aż gofry będą złotego koloru. Gotowe! Smacznego!
Często są pytania jak zrobić gofry by były chrupiące. Tu szczególnie polecam gofrownice o mocy powyżej 1000W, gdyż słabo grzejące nie wypiekają się prawidłowo ciasta i gofry nie będą chrupiące. Po pieczeniu w dobrej gofrownicy o wystarczającej mocy uzyskamy efekt chrupiących gofrów.
A wy jakich gofrownic używacie?