Jak zrobić ciasto bananowe?

W dniu dzisiejszym przedstawiam przepis na wyjątkowe ciasto bananowe. Jest ono bardzo proste w wykonaniu, pomimo to posiada wysokie walory smakowe, odżywcze i wizualne. Ciacho wygląda bardzo kusząco poprzez wzgląd na swoją strukturę. Dzięki nasionkom owocu, jakim jest banan - przypomina odrobinę ciasto makowe.

Banan jest jedną z pierwszych roślin uprawnych, jakie pojawiły się na Ziemi. Istnieje bardzo duża ilość odmian tych owoców. Sądzi się nawet, iż może być ok 300 gatunków. W Polsce królują banany, które nadają się do spożycia na surowo, w stanie nieprzetworzonym. Na świecie jednak można spotkać odmiany przeznaczone tylko do gotowania.

Banany

Banan ma w sobie stosunkowo dużo białka. Dodatkowo w jego składzie możemy spotkać witaminy  z grupy B, witaminę C oraz spore ilości beta-karotenu. Jest to owoc bardzo odżywczy, ale też posiada dużo węglowodanów. Osoby z nadwagą oraz cukrzycą, powinny się ich wystrzegać!

Poniżej przepis na Ciasto bananowe.

Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany - 80-90 dag,
5 dag roztopionego masła,
25 dag mąki,
20 dag cukru,
1 jajko,
bakalie,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Na początku obieram banany i rozdrabniam widelcem.
Do otrzymanej miazgi dodaję cukier, mąkę, jajko, sól i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą łączę.
Roztopione masło wlewam do masy i mieszam.
Dodaję do ciasta bakalie.
Tak przygotowaną masę wylewam do formy.
Całość należy piec w temperaturze 150C.

Rada:
Przed wsypaniem bakalii, należy oprószyć je mąką, by podczas pieczenia nie opadły na dno.

 

Ciekawostka:
Skórki bananów mają substancje psychoaktywne:)
Podobno zawierają malutkie ilości serotoniny, norepinefryny i dopaminy.
Można śmiało stwierdzić, że banan poprawia nastrój!