Szukaj

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ja zrobić ciasto truskawkowe?

W dniu dzisiejszym przedstawiam przepis na wyśmienite, lekkie ciasto truskawkowe.
Jest ono wspaniałym deserem na gorące, letnie dni, a w postaci maleńkich ciastek niepowtarzalną niespodzianką dla ukochanej osoby.

Można je podawać na wiele sposobów, na tyle ile nasza wyobraźnia nam tylko pozwoli.
Nie było by tego cudownego deseru bez soczystego owocu, jakim jest truskawka.
Jest to stosunkowo młody gatunek, gdyż jego korzenie sięgają zaledwie 200 lat.
Są pochodną poziomek, które niegdyś rosły dziko w przyrodzie.

 

 

Truskawka, wbrew powszechnym opiniom zawiera w swoim składzie dużo witamin. Najwięcej znajduje się w niej witaminy C, więcej niż w cytrynie i innych owocach cytrusowych.
Dba ona o odporność naszego organizmu.
Fosfor oraz wapń odpowiadają za kości i zęby oraz poprawiają kondycję naszego serca. Fajną informacją dla pań jest fakt, iż truskawka poprawia przemianę materii i pomaga spalać
niepotrzebny tłuszcz. Owoc ten właściwości ma w sobie bez liku. Posiada niewielką wartość kaloryczną, więc bezkarnie spożywać go możemy niemalże w każdych ilościach.

Przedstawiam poniżej przepis na deser, którego królową jest truskawka.

Składniki:
1 masło,
2 żółtka,
1 szklanka cukru pudru,
0,5 kg truskawek,
2 galaretki truskawkowe,
1 galaretka wiśniowa,
biszkopt.

Sposób przygotowania:
Na samym początku najlepiej przygotować owoce, z których ma powstać ciasto oraz rozpuścić galaretki truskawkowe w 0,5 l wody
Galaretka wiśniowa posłuży nam jako wykończenie ciasta - możemy ją zostawić na później.
Myjemy dokładnie truskawki i miksujemy na gładką masę.
Masło, żółtka oraz cukier puder ucieramy  na krem.
Mieszamy wszystko na idealnie gładka masę.
Po wystudzeniu galaretek, łączymy je z pozostałymi składnikami i miksujemy wszystko razem.
Dno tortownicy wykładam wcześniej przygotowanym biszkoptem. Ważne, by ciasto idealnie przylegało do formy.
na biszkopt wylewam masę truskawkową.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki - najlepiej na noc.
Mam wtedy pewność, że po tak długim czasie, masa dokładnie uległa stężeniu.
Na wierzch zastygniętego ciasta układam świeże truskawki i zalewam je wiśniową galaretką.
Kiedy owa stężeje możemy zachwycać się rewelacyjnym smakiem deseru, który jest naprawdę pyszny.

Rada:
Przed umieszczeniem biszkoptu w formie i zalaniem masą truskawkową, dno wyłóżmy folią spożywczą,
unikniemy niepotrzebnego stresu, związanego z przywieraniem deseru do ścianek.

Ciekawostka:
Truskawka jest naszym osobistym dentystą.
Świetnie wybiela zęby i zapobiega osadzaniu się na nich kamienia.
Spożywając często ten wyjątkowy owoc, dajemy sobie w prezencie piękny, zdrowy i biały uśmiech:)